muf architecture/art


72-74 Mare Street, London E8 4RT

020 8985 3038

studio@muf.co.uk

4.11-S-511-Planting-01

Payers Park-40-(c)MartinaFerrera

Payers Park-36-(c)MartinaFerrera

Payers Park-17-(c)MartinaFerrera

Payers Park-24-(c)MartinaFerrera

Payers Park-31-(c)MartinaFerrera

Payers Park-34-(c)MartinaFerrera

Payers Park-1-(c)MartinaFerrera

Folkestone is a place in transformation, with impending large scale  development of the seafront. Limited provision of non-commercialopen space provision means that teenagers congregate on an over-sized planter nearby.


Folkestone is a place in transformation, with impending large scale development of the seafront. Limited provision of non-commercial
open space provision means that teenagers congregate on an over-sized planter nearby.

Payers Park is a steeply sloping site, which has housed a variety of uses -workshops, slaughterhouse, power station, public orchard - changing size and form over the years, and is currently a piece of left-over land squeezed in-between car parking.


Payers Park is a steeply sloping site, which has housed a variety of uses -workshops, slaughterhouse, power station, public orchard - changing
size and form over the years, and is currently a piece of left-over land squeezed in-between car parking.

The Payer’s Park design process was driven by a series of temporary events with local people; a silent disco, an archeological dig and open air museum, tattooing, bred baking and rapping; these activities traced, enacted and revealed past occupations as snap shots of the future and informed the design of a place where more than one thing at a time can happen, where there is space for difference and for the people, the play and the things that you don’t yet know.


The Payer’s Park design process was driven by a series of temporary events with local people; a silent disco, an archeological dig and open air museum, tattooing, bred baking and rapping; these activities traced, enacted and revealed past occupations as snap shots of the future and informed the design of a place where more than one thing at a time can happen, where there is space for difference and for the people, the play and the things that you don’t yet know.

The proposed layout closely follows the site’s
topography in order to retain trees and minimize
earth works. Along the edges, boundaries are
articulated to give definition to the park. The renovation of Payer’s Park creates a ‘Look out’, an open-air belvedere with views across to the east Folkestone Downs and conversely responds to the ‘Look Out’ theme as counsel to take care, to be mindful and make space for the unknown.


The proposed layout closely follows the site’s topography in order to retain trees and minimize earth works. Along the edges, boundaries are articulated to give definition to the park. The renovation of Payer’s Park creates a ‘Look out’, an open-air belvedere with views across to the east Folkestone Downs and conversely responds to the ‘Look Out’ theme as counsel to take care, to be mindful and make space for the unknown.

Payers Park 2014

Public Space  
muf’s Park for the Folkestone Triennial is set on a steep sloping valley side as a series of open-ended invitations to inhabit and appropriate structures that allude to what may be real or fictitious relics of the past.

Location
Folkestone

Client
Creative Foundation

Project Team
engineers Haskins Robinson Waters , Appleyards cost consulting, Dekka Lighting, blacksheepscape soft landscaping, Rob Wheway play advisor, Complete Ecology Biodiversity

Contractor
Ground Control

Links
Creative Foundation, Folkestone Triennial