muf architecture/art


72-74 Mare Street, London E8 4RT

020 8985 3038

studio@muf.co.uk

The proposed design provides an improved public realm and routes for all users: pedestrians, cyclists and motorists. Removal of the service road in front of the station and amendments to the road layout allows creation of an inviting public square, conceived as an ‘external waiting room’ with bespoke street furniture, seating and a clock acts as a focus point and landmark to the town from the road and the station.

The proposed design provides an improved public realm and routes for all users: pedestrians, cyclists and motorists. Removal of the service road in front
of the station and amendments to the road layout allows creation of an inviting public square, conceived as an ‘external waiting room’ with bespoke street
furniture, seating and a clock acts as a focus point and landmark to the town from the road and the station.

The re-design aims to
create a much desired focal point at the centre of
Seven Kings through the formation of a high quality,
well-designed public space as the entrance of the station. This will promote the station’s role as an important public transport
hub and interchange, maximising the benefits of Crossrail and improve accessibility of the station and its wider
environment.

The re-design aims to create a much desired focal point at the centre of Seven Kings through the formation of a high quality, well-designed public space as
the entrance of the station. This will promote the station’s role as an important public transport hub and interchange, maximising the benefits of Crossrail and
improve accessibility of the station and its wider environment.

The station forecourt is an important north-south crossing over the railway. As such the creation of attractive and safe pedestrian and cycle routes are of wider importance beyond the immediate station surrounds. The proposed design rationalises the road layout.

The station forecourt is an important north-south crossing over the railway. As such the creation of attractive and safe pedestrian and cycle routes are of wider importance beyond the immediate
station surrounds. The proposed design rationalises the road layout.

Screen Shot 2013-06-19 at 15.03.10

The new station forecourt creates an appropriate foreground to display the listed station building and creates an inviting arrival point to the station and the town. The space is conceived as an ‘external waiting room’, the custom-made elements of which are arranged across the space and draw on the station’s historic vernacular timber canopy and station furniture. These are: a new entrance canopy, a clock, a display of departure times, a place to sit (a ‘waiting room’) and a cycle rack.

The new station forecourt creates an appropriate foreground to display the listed station building and creates an inviting arrival point to the station and the town.
The space is conceived as an ‘external waiting room’, the custom-made elements of which are arranged across the space and draw on the station’s historic vernacular
timber canopy and station furniture. These are: a new entrance canopy, a clock, a display of departure times, a place to sit (a ‘waiting room’) and a cycle rack.

SEvenChairs

Seven Kings Station 2010

Strategy
Re-design of the junction and public realm adjoining Seven Kings Station.

Status
Unbuilt

Location 
Seven Kings, East London

Client
London Borough of Redbridge, Design for London

Co Authors
Martin Stockley Associates, Design for London

Library Catalogue
Seven Kings